Це дуже смачний фрукт, але про його корисні властивості знають не всі.
Тому, щоб груша більше припала до смаку, розповім вам детальніше про її корисні властивості.
ЩО ЗА ФРУКТ
Солодкі, соковиті і ніжні груші мають особливість — характерну зернисту м'якоть. Цим груша зобов'язана кам'янистим клітинам, або склереїдам, названим так за свою твердість. Склереїди підтримують і захищають м'які тканини плоду.
ЧИМ КОРИСНА
1. Це натуральне джерело харчових волокон. У 100 г — 14% добової потреби. Містить кремній — 17%, мідь — 10%, залізо — 12% та калій — 6%.
2. Вітаміну С в ній небагато — 5-6%. Наприклад, в яблуці — 11% на 100 г від добової потреби.
3. Серед інших цінних компонентів вітаміни групи В, особливо фолієва кислота (В9), фенольні сполуки, дубильні речовини (таніни). Ці корисні речовини містяться переважно в шкірці плода.
4. У м'якоті простих вуглеводів 10-12 г на 100 г фрукту. Переважає фруктоза, як і в яблуці, але груша містить ще й солодкий сорбітол, тому вона солодша яблука.
5. Сполуки калію мають сечогінні властивості та сприяють виведенню солей. Фолієва кислота відіграє важливу роль в процесах кровотворення, фенольні сполуки зміцнюють капіляри, мають протизапальну дію.
6. У разі загострення хвороб органів травлення від груш краще утриматися: в них багато клітковини, яка подразнює слизову оболонку кишківника і посилює перистальтику, також в ній багато фруктози, яка за надмірного вживання може викликати підвищене газоутворення.
ЯК ЗБЕРЕГТИ
За зовнішнім виглядом важко сказати про її стиглість. Плоди збирають і продають недостиглими. Стиглу легко пошкодити. Груші достигають за кімнатної температури. Для прискорення цього процесу плоди можна покласти до паперового пакета разом з бананами.
Правила безпечного харчування
Стигла груша в холодильнику зберігається 3-4 дні. Якщо перетримати, то перестиглий плід змінить консистенцію і буде несмачним через оцтову і молочну кислоти, яких немає в стиглій.
ЩО МОЖНА ПРИГОТУВАТИ
Груша не тільки смачна, але і дуже корисна. Цей соковитий фрукт можна використовувати для приготування різних десертів, як начинку для пирогів, фруктових салатів та інших страв.
8 ФАКТІВ ПРО ГРУШУ:
1. фрукт з низьким вмістом цукру — глікемічний індекс 34;
2. щодня можна їсти не більше 1-2 штук;
3. містить багато пектину, дубильних речовин, стимулює травлення;
4. в шкірці містить антиоксиданти, клітковину. Краще їсти неочищеною;
5. містить фолієву кислоту, залізо, цинк, калій. Корисна дітям та вагітним;
6. зрідка викликає алергію;
7. можна дітям з 6-7 місячного віку;
8. непридатна для заморожування. Можна сушити, в'ялити.
Немає коментарів:
Дописати коментар